Pasivní domy bodují

23.02.2011 12:51

„V roce 2010 jsme ztrojnásobili výrobu cihelných bloků HELUZ Family,“ říká Ing. Jan Krampl, obchodní ředitel společnosti HELUZ

Loni touto dobou jste předvídal, že by rok 2010 mohl být úspěšný. Naplnilo se vaše očekávání?

Během roku jsme zaznamenali velký zájem o cihelné bloky HELUZ Family určené k výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů, dokonce do takové míry, že jsme museli ztrojnásobit jejich výrobu. Za rok 2010 se těchto broušených cihel s nejlepšími tepelněizolačními parametry na českém a slovenském trhu prodalo více než na 1 000 rodinných domů. Navíc jsme tuto produktovou řadu rozšířili o nové rozměry 38 a 44 cm. Nově také přibyly na trh nepálené cihly HELUZ Nature Energy. Inovovali jsme řadu akustických cihel a koncem roku jsme představili zateplovací systém s pohledovou vrstvou z cihelných obkladových pásků. Podařilo se nám prodat veškerou produkci a zvýšenou poptávku jsme zaznamenali i na slovenském a rakouském trhu, kde se objem exportu oproti roku 2009 takřka zdvojnásobil. Do zavedení nových technologií zpracování, propojení provozů a rozšíření skladovacích kapacit jsme během roku 2010 investovali více jak 16 milionů korun. Myslím, že rok 2010 mohu z našeho pohledu hodnotit jako úspěšný.

Jaký byl zájem o pasivní dům HELUZ HIT?

V roce 2010 jsme zaznamenali zvýšený zájem o pasivní domy, neboť výstavba v tzv. pasivním standardu byla významně propagována a podporována dotačním programem Zelená úsporám. Pasivní domy představují nový způsob stavění, kdy se musíme zaměřit nejen na vysokou kvalitu materiálů a provedení stavby, ale také řešit vnitřní technologie, které jsou pro tyto domy nezbytné. S tím souvisí i vyšší cena a v mnoha případech se po získání všech informací přesunula pozornost zájemců spíše na nízkoenergetické a energeticky úsporné stavění. V tom mají cihly HELUZ výhodu – vykazují nejlepší tepelněizolační parametry v ČR a již v jednovrstvém zdivu splňují i bez zateplení požadavky pro nízkoenergetické stavění. Kromě toho mají samozřejmě vysokou pevnost, schopnost akumulace tepla a dobré zvukověizolační vlastnosti. Zdění z broušených cihel pomocí lepidel je rychlé a systémy HELUZ nabízejí široký sortiment výrobků pro hrubou stavbu s vyřešenými detaily.

Můžete jít HELUZ v otázce zvyšování tepelněizolačních parametrů svých výrobků technologicky ještě dál? Přemýšlíte o novinkách, inovacích?

Samozřejmě že naším cílem je především zvýšení tepelněizolačních vlastností cihel, neboť požadavky na obvodové konstrukce domů se neustále zpřísňují. Cihelné bloky HELUZ Family splňují požadavky pro nízkoenergetické a pasivní stavění, u zdiva šířky 500 mm dosahují parametru U = 0,15 W/m2K a nyní pracujeme na novém výrobku s ještě lepšími tepelnými parametry. V rámci resortního programu TIP 2010 spolupracujeme s ČVUT Praha na vývoji nové generace cihelných prvků pro jednovrstvé zdivo. Výzkum je zde zaměřen na možnosti využití nových lehčiv, nových způsobů děrování bloků a plnění vzniklých dutin izolačními materiály, které by ještě více zvýšili hodnoty tepelného odporu cihelných prvků.

Kde se můžeme na vlastní oči přesvědčit o kvalitách cihelných bloků HELUZ?

Za rok se z našich cihel postaví jen v ČR kolem 7 500 rodinných domů (na Slovensku 1 800). Naše výrobky tedy můžete vidět na mnohých rozestavěných stavbách a samozřejmě u 2 500 prodejců našeho materiálu. Výrobky také prezentujeme na mezinárodních stavebních veletrzích a výstavách i na množství regionálních stavebních výstav. Tam se zájemci mohou setkat s našimi technicko-obchodními poradci, kteří jim ochotně odpovědí na jejich otázky, poskytnou potřebné informace, poradí, vysvětlí nejasné a nabídnou vhodný materiál k realizaci vysněného domu.

Je začátek roku 2011. Odhadnete, jakým směrem se budete vyvíjet situace na tuzemském stavebním trhu?

Pro rok 2011 očekáváme spíše nižší stavební aktivitu, a to především u velkých developerských projektů, jejichž financování je náročné. Myslím, že na českém trhu najdou uplatnění spíše projekty s byty nižší cenové kategorie v lokalitách s dobrou infrastrukturou. V oblasti výstavby rodinných domů očekáváme podobný objem jako v roce 2010.

 

Zdroj:

OBCHOD & FINANCE.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode