OBLIBA BROUŠENÝCH CIHEL ROSTE

16.02.2011 14:34

Z údajů českého výrobce vyplývá, že téměř každá druhá prodaná cihla je broušená. Více než dvojnásobně narostl v loňském roce prodej broušených cihelných bloků podle jejich největšího českého výrobce, společnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Novou technologii výroby cihelných bloků začal používat před čtyřmi lety. Broušené cihly přinesly značné usnadnění a urychlení výstavby a výrazně se zvýšila kvalita zdiva. U stavebních firem i soukromých stavebníků jsou tyto cihly stále oblíbenější.

Zatímco v roce 2008 zaznamenala společnost HELUZ 18% podíl prodeje broušených cihel na celkovém prodeji cihelného materiálu, v loňském roce narostlo toto číslo již více než dvojnásobně, a to na 42 %. V reálu to činí 141 tisíc prodaných palet broušených cihelných bloků v roce 2009 oproti necelým 42 tisícům v roce předcházejícím. Reakcí na jejich rostoucí oblibu je poslední novinka českého výrobce, cihelný blok HELUZ Family, který se vyrábí pouze v broušené variantě.

Prodej tohoto segmentu cihel v České republice je přesto stále ještě nižší než například v Rakousku nebo Německu, kde už broušené cihly jednoznačně převládají nad klasickými. Z Německa také tato nová technologie výroby cihelných bloků pochází. Spočívá v tom, že se cihelný blok vyrobí o málo vyšší a po vypálení se jeho ložné plochy zabrousí do roviny. Finální výška broušených cihel je 249 mm oproti 238 mm u klasických cihel. Zdění se díky vysoké přesnosti ložných ploch provádí pomocí speciálních lepidel nebo polyuretanové pěny. Z klasických 12 mm je tak výška maltového lože snížena na pouhý 1 mm, což zachovává zdění ve výškovém modulu 250 mm a má řadu výhod jako je úspora malty, přesnější a rychlejší zdění a nižní nároky na zařízení staveniště i na dopravu. Maltové lože o výšce pouhého 1 mm také výrazně snižuje technologickou vlhkost zdiva a četnost tepelných mostů. Zdivo má lepší tepelněizolační vlastnosti a vyšší pevnost.

Broušená cihla

broušená cihla HELUZ THERMO STI 49

Broušená cihla HELUZ THERMO STI 49

Broušené cihly se stávají již běžným stavebním materiálem. „Mají před sebou skvělou budoucnost,“ myslí si obchodní ředitel společnosti HELUZ Ing. Jan Krampl. „Díky urychlení výstavby, vyšším tepelněizolačním parametrům a vyšší pevnosti zdiva budou dále získávat nové zákazníky z řad soukromých stavebníků i stavebních firem,“ vysvětluje.

V současné době se broušené cihly více uplatňují při výstavbě rodinných domů, bytové domy se zatím ve větší míře staví klasickou technologií. Na velkých stavbách, kde pracuje i řada nekvalifikovaných dělníků, je totiž zaučení na novou technologii časově náročnější. Podle Ing. Krampla však není pravděpodobné, že by broušené cihly někdy zcela vytlačily cihly spojované klasickou maltou. I přes řadu nesporných výhod se totiž nevyužijí například při rekonstrukcích či drobných dozdívkách.

O společnosti

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. vznikla v roce 1992. Vlastní celkem osm výrobních provozů ve třech lokalitách. V Dolním Bukovsku, kde sídlí také centrála společnosti, je cihlářská výroba, výroba stropních konstrukcí, výroba roletových překladů a výroba cihelných komínů. V Hevlíně u Znojma jsou dva výrobní závody na kompletní cihlářský sortiment a v Libochovicích nedaleko Prahy je cihelna a panelárna.

Společnost je největším českým výrobcem cihlářského zboží. Vyrábí a dodává komplexní cihelný systém pro hrubou stavbu, jehož součástí jsou tepelněizolační cihelné bloky pro obvodové zdivo, cihly pro nosné, příčkové a akustické zdivo, broušené cihly, keramické stropy a překlady, nosné překlady pro venkovní stínicí systémy, keramické stropní panely, cihelné komíny a cihelné obkladové pásky.

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode